Funksjonær og kontorarbeid
For å ha et godt og langt yrkesliv som funksjonær eller kontormedarbeider er det viktig at både du og arbeidsgiver tar noen forhåndsregler og jobber smart.
Ensforming arbeid
Gjentagende bevegelser/statisk arbeid
Muskler, sener og skjelett er sterke strukturer og tåler belastningen den utsettes for i det daglige, men det kan være ubehagelig og energikrevende for kroppen å gjøre de samme bevegelsene lenge av gangen. Muskler, sener og vev er avhengig av god blodforsyning, og trives derfor best når de kan jobbe med mest mulig variasjon. Som kontorarbeider vil mange av arbeidsoppgavene dine være gjentagende bevegelser eller statisk belastning over tid. Arbeid foran dataskjerm kan gi økt spenning i musklene i nakke, arm og hånd. Når musklene jobber statisk reduseres blodforsyningen, og musklene blir lett «sure». Det er derfor viktig å sørge for variasjon i arbeidsstillinger og ta hyppige mikropauser, der du beveger armene, nakke og skuldre for å bidra til god blodsirkulasjon. Det er individuelle forskjeller på hvor godt muskulaturen «tåler» statisk arbeid, og behovet for avbrekk vil derfor være ulikt.
Variasjon ved lav belastning
Å legge til rette for at kroppen kan jobbe med mest mulig bevegelse gjelder ikke bare ved tung belastning, men også ved arbeid som i utgangspunktet ikke er fysisk tungt. Muskulaturen er ikke beregnet for å jobbe statisk lenge av gangen, og det er derfor viktig med variasjon selv når belastningen er lav. Et godt tips kan være å tenke på plassering av kontormaskiner. Hvis ikke alt er innen rekkevidde, vil du måtte reise deg og bevege deg med jevne mellomrom. Dette skaper en naturlig variasjon for kroppen. Å sitte kan gi statisk belastning for musklene i korsryggen. Dette kan gi «sure» muskler og dermed skape ubehag hvis du blir sittende i samme stilling lenge av gangen. Å reise deg opp med jevne mellomrom gir muskulaturen en mikropause slik at den er klar til bruk igjen når du trenger den.