Betongarbeider

For å ha et godt og langt yrkesliv som betongarbeider er det viktig at både du og arbeidsgiver tar noen forhåndsregler og jobber smart.

Arbeidstillinger

Arbeid under knehøyde

Mange av arbeidsoppgavene som betongarbeider foregår i knestående eller langs bakken og på gulvet. Arbeid på huk eller i knestående er en belastning for kneleddet og kan innebære mye statisk jobb for rygg- og beinmuskulatur. Press fra hardt underlag i knestående og spent muskulatur reduserer blodforsyningen til vevet. Tenk derfor mulighet for stadig variasjon og legg opp arbeidet slik at du får beveget og strukket ut beina og beveget ryggen innimellom. Bruk kneputer og andre tilgjengelige hjelpemidler for å redusere trykket på knærne og skape varierte arbeidsstillinger.

Arbeid i fremoverbøyd stilling

Å jobbe i en fremoverbøyd stilling gir statisk belastning på ryggen. Vær bevisst på å rette deg opp og bevege deg med jevne mellomrom for å øke sirkulasjon og gi muskulaturen en pause. Dersom du kan flytte arbeidet høyere eller benytte forlengerskaft/hjelpemidler, vil du kunne jobbe i en mer oppreist stilling. Prøv å unngå å løfte når du står fremoverbøyd med samtidig vridning av ryggen. Mange opplever at ryggmuskulaturen da har lett for å krampe seg.

Binding av armeringsjern

Å jobbe med å binde armeringsjern kan ofte innebære langvarig jobb i en fremoverbøyd stilling. Dette kan oppleves tungt og slitsomt for ryggen. God planlegging er viktig for å skape variasjon og unngå at muskulaturen jobber statisk over lang tid.

  • Forsøk å legge opp arbeidsdagen slik at du kan veksle mellom arbeid under knehøyde og andre oppgaver. Kanskje kan noe av arbeidet utføres i en høyde hvor du kan jobbe i en mer naturlig stilling? Om det ikke er mulig, er det viktig å legge til rette for variasjon.
  • Forsøk å bruk ulike arbeidsstillinger og arbeidsteknikker gjennom arbeidsdagen. Ofte er vi mer utholdende i stillinger vi er vant til, og som oppleves behagelige. Ta hyppige mikropauser hvor du retter deg opp, strekker ut ryggen og beveger beina. Dette sørger for økt blodforsyning til muskler og ledd.  
  • Sørg for å bruke egnet og godt vedlikeholdt verktøy. Husk å slippe opp grepet om jernbinderverktøyet regelmessig, enten det er en tang eller jernbindemaskin. Å slippe opp grepet øker blodsirkulasjonen til underarm og hender.
  • Å håndtere tunge materialer krever mye av muskulaturen, og ofte må du kanskje løfte i en ubehagelig arbeidsstilling. Kroppens strukturer tåler fint å løfte, men det krever energi og muskulaturen kan bli sliten og vond. Planlegg derfor for å redusere løft og bæring ved å benytte løftehjelpemidler, og å få levert materialet nærmest mulig der du skal bruke det. 
  • Jobber du i knestående bør du bruke beskyttelse på knærne for å redusere trykket på strukturer i kneet. 
  • Bli kjent med, og benytt, verktøy og hjelpemidler som er designet for å gjøre arbeidet lettere

Arbeid over skulderhøyde 

En del av arbeidsoppgavene til en betongarbeider kan foregå med armene over skulderhøyde. Dette innebærer at skulderleddet og nakken jobber statisk i leddenes ytterstilling. Å jobbe langt fra kroppens senter krever mer kraft og vil derfor være en større belastning for muskulaturen din. Dette kan gjøre at strukturene i skulder og nakke lettere kan bli slitne. Prøv derfor å utføre arbeidet så nær kroppen som mulig, ved for eksempel å stå på noe slik at du kommer høyere opp. Husk at å stå på et stødig underlag med plass til å bevege deg, gir større mulighet for å variere arbeidsstillinger, og du unngår unødvendig muskelbruk for å holde balansen. Om du må jobbe med armene over skulderhøyde bør du sørge for mikropauser for muskler og ledd, ved at du regelmessig senker armene og beveger på skuldrene. Avlast samtidig hendene som holder i verktøyet. Bryt gjerne opp med andre arbeidsoppgaver. Bruk hjelpemidler der det er plass og mulighet for det.

Hjelpemiddelbasen

Søk i alle våre anbefalte hjelpemidler.

Samarbeidspartnere