Elektriker

For å ha et godt og langt yrkesliv som elektriker er det viktig at både du og arbeidsgiver tar noen forhåndsregler og jobber smart.

Ensformig arbeid

Gjentagende bevegelser/statisk arbeid

Muskler, sener og vev er avhengig av god blodforsyning, og trives derfor best når de kan jobbe med mest mulig variasjon. Som elektriker har du et yrke som gir store muligheter for variasjon, selv om noen arbeidsoppgaver vil innebære gjentagende bevegelser eller statisk belastning over tid. Arbeid over skulderhøyde vil for eksempel gi en økt spenning i musklene i skulder, arm og hånd. Når musklene jobber statisk reduseres blodforsyningen, og musklene blir lett «sure». Det er derfor viktig å sørge for variasjon i arbeidsstillinger og ta hyppige mikropauser, der du beveger armene og skuldrene for å sørge for god blodsirkulasjon. Det er individuelle forskjeller på hvor godt muskulaturen «tåler» statisk arbeid, og behovet for avbrekk vil derfor være ulikt.

Variasjon ved lav belastning

Å legge til rette for at kroppen kan jobbe mest mulig bevegelse gjelder ikke bare ved tung belastning, men også ved arbeid som i utgangspunktet ikke er fysisk tungt. Muskulaturen er ikke beregnet for å jobbe statisk lenge av gangen, og det er derfor viktig med variasjon selv når belastningen er lav. For eksempel vil ikke det å bruke skrujern eller klippe og avisolere ledninger gi så stor belastning i seg selv, men over tid vil de gjentagende bevegelsene kunne gi slitne muskler. Et godt tips kan være å ikke holde tang eller annet verktøy i samme hånden hele tiden, men holde den i den andre hånden eller putte det i lommen når du ikke bruker det. Selv om verktøyet er lett av vekt, krever det statisk muskelkraft å holde grepet. Å slippe opp gir muskulaturen en mikropause slik at den er klar til bruk igjen når du trenger den. 

Stripping av ledninger

Å klippe eller avisolere ledninger og kabler gir mange gjentagende bevegelser i underarm og hånd. For å forebygge muskel- og skjelettplager er det lurt å:

  • sørge for å bruke riktig verktøy til jobben. Verktøyet bør være lett av vekt, ha godt grep, passe størrelsen på hånden din, være godt vedlikeholdt og skarpt for å redusere behovet for muskelkraft når du bruker det. 
  • bruke hansker som passer deg. Hansker kan beskytte hendene og gi deg bedre grep, men husk at for store hansker kan gjøre at du bruker mer gripekraft enn nødvendig, selv på enkle oppgaver. For små hansker kan redusere blodsirkulasjonen. 
  • ha verktøyet lett tilgjengelig, med mulighet til å legge det fra deg. Å holde grepet i kniv eller tang krever statisk muskelkraft, og ved slippe verktøyet innimellom får muskulaturen et lite avbrekk og økt blodgjennomstrømming. 
  • jobbe i en naturlig arbeidsstilling, dersom det er mulig. Kan du utføre arbeidet i en behagelig arbeidshøyde, er du mer utholdende og du unngår mye statisk belastning på annen muskulatur.
  • organisere arbeidet slik at du bryter opp de gjentagende bevegelsene for underarm, håndledd og fingre ved å legge inn andre arbeidsoppgaver innimellom. Er dere flere er det en fordel å bytte på de ulike arbeidsoppgavene for å fordele belastningen. 

Hjelpemiddelbasen

Søk i alle våre anbefalte hjelpemidler.

Samarbeidspartnere