Energimontør

For å ha et godt og langt yrkesliv som energimontør er det viktig at både du og arbeidsgiver tar noen forhåndsregler og jobber smart.

Arbeidstillinger

Arbeid over skulderhøyde 

Mange av arbeidsoppgavene som energimontør kan foregå over skulderhøyde. Dette innebærer at skulderleddet og nakken jobber statisk i leddenes ytterstilling. Å jobbe langt fra kroppens senter krever mer kraft og vil derfor være en større belastning for muskulaturen din. Dette kan gjøre at strukturene i skulder og nakke lettere kan bli slitne. Prøv derfor å utføre arbeidet så nær kroppen som mulig, ved for eksempel å klatre litt høyere, eller bruke noe å stå på. Husk at å stå på et stødig underlag med plass til å bevege deg, gir større mulighet for å  variere arbeidsstillinger, og du unngår unødvendig muskelbruk for å holde balansen. Om du må jobbe med armene over skulderhøyde bør du sørge for mikropauser for muskler og ledd, ved at du regelmessig senker armene og beveger på skuldrene. Avlast samtidig hånden som holder verktøyet. Bryt gjerne opp med andre arbeidsoppgaver. Bruk hjelpemidler der det er plass og mulighet for det

Arbeid under knehøyde

Noen av arbeidsoppgavene for en energimontør vil kunne foregå under knehøyde. Arbeid på huk eller i knestående er en belastning for kneleddet og kan innebære mye statisk jobb for rygg- og beinmuskulatur. Press fra hardt underlag i knestående og spent muskulatur reduserer blodforsyningen til vevet. Tenk derfor mulighet for stadig variasjon og legg opp arbeidet slik at du får beveget og strukket ut beina og beveget ryggen innimellom. Bruk kneputer og andre tilgjengelige hjelpemidler for å redusere trykket på knærne og skape varierte arbeidsstillinger.

Utfordrende arbeidsstillinger

Arbeid i høyden

Mange energimontører jobber store deler av dagen høyt opp i stolper og master. Med fallsikringsutstyr og lite fotfeste, eller hengende i klatresele, kan det være vanskelig å jobbe i naturlige arbeidsstillinger. Forsøk så godt det lar seg gjøre å finne arbeidsstillinger hvor du opplever at kroppen er i balanse, og hvor du kan jobbe nærmest mulig kroppens senter. Å jobbe i «fastlåste stillinger» gir mye statisk arbeid for muskulatur. Dette krever mye energi, og musklene kan lettere bli «sure» på grunn av redusert blodsirkulasjon. Det er derfor viktig å tenke på pauser og variasjon i arbeidsteknikk under arbeidet. Husk å legge fra deg, eller holde verktøyet i den andre hånden når du ikke bruker det, slik at arm og nakkemuskulatur får en pause. Benytt jobbrotasjon om mulig. Hvis du opplever det å jobbe i høyden som usikkert, vil du også bruke mye mer energi og statisk muskelkraft enn nødvendig. Sørg for at utstyret er tilpasset deg, og øv deg på å bli trygg på stolpeskoene, selen og sikringene, slik at du føler deg trygg når du arbeider. Dette vil øke muligheten for variasjon og små justeringer av arbeidsstillinger også når du er sikret til stolpen. Statiske og tunge arbeidsoppgaver krever at du har en kropp som er rustet til å tåle belastningen. Fysisk og variert aktivitet på fritiden vil være gunstig for økt styrke og blodsirkulasjon.

Arbeid i fremoverbøyd stilling

Å jobbe i en fremoverbøyd stilling gir statisk belastning på ryggen. Vær bevisst på å rette deg opp og bevege deg med jevne mellomrom for å øke sirkulasjon og gi muskulaturen en pause. Dersom du kan flytte arbeidet høyere eller benytte forlengerskaft/hjelpemidler, vil du kunne jobbe i en mer oppreist stilling. Prøv å unngå å løfte når du står fremoverbøyd med samtidig vridning av ryggen. Mange opplever at ryggmuskulaturen da har lett for å krampe seg.

Hjelpemiddelbasen

Søk i alle våre anbefalte hjelpemidler.

Samarbeidspartnere