Fjell- og bergverksarbeider

For å ha et godt og langt yrkesliv som fjell- og bergverksarbeider er det viktig at både du og arbeidsgiver tar noen forhåndsregler og jobber smart.

Ensformig arbeid

Gjentagende bevegelser/statisk arbeid

Muskler, sener og vev er avhengig av god blodforsyning, og trives derfor best når de kan jobbe med mest mulig variasjon. Som fjell- og bergverksarbeider har du et yrke som gir store muligheter for variasjon, selv om noen arbeidsoppgaver vil innebære ensidig og statisk belastning over tid. Manuell rensking av fjell eller bæring av bøtter med grus vil for eksempel gi mange gjentagende bevegelser, hvor du samtidig har en økt spenning i musklene i nakke, skulder, arm og hånd. Dette gir redusert blodforsyningen, og kan etter hvert gi vonde muskler. Det er derfor viktig å sørge for variasjon i arbeidsstillinger, og ta hyppige mikropauser, der du beveger armene og skuldrene. Husk å slippe verktøyet eller sette fra deg bøttene og bevege fingrene også. Det er individuelt hvor godt muskulaturen «tåler» statisk arbeid, og behovet for avbrekk vil derfor være ulikt.

Variasjon ved lav belastning

Å legge til rette for at kroppen kan jobbe med mest mulig bevegelse gjelder ikke bare ved tung belastning, men også ved arbeid som i utgangspunktet ikke er fysisk tungt. Muskulaturen er ikke beregnet for å jobbe statisk lenge av gangen, og det er derfor viktig med variasjon selv når belastningen er lav. Om du jobber med verktøy kan et godt tips være å ikke holde verktøyet i samme hånden hele tiden, men holde den i den andre hånden når du ikke bruker det. Selv om verktøyet er lett av vekt, krever det statisk muskelkraft å holde grepet. Å slippe opp gir muskulaturen en mikropause slik at den er klar til bruk igjen når du trenger den.  

Hjelpemiddelbasen

Søk i alle våre anbefalte hjelpemidler.

Samarbeidspartnere