Grunnarbeider

For å ha et godt og langt yrkesliv som grunnarbeider er det viktig at både du og arbeidsgiver tar noen forhåndsregler og jobber smart.

Arbeidstillinger

Arbeid under knehøyde

Mange av arbeidsoppgavene som grunnarbeider foregår under knehøyde. Når du står i en fremoverbøyd stilling, står på huk eller i knestående reduseres blodforsyningen til vevet. Tenk derfor mulighet for stadig variasjon og legg opp arbeidet slik at du får beveget og strukket ut beina og beveget ryggen innimellom. Bytt på ulike arbeidsstillinger og bruk tilpasset arbeidsverktøy og andre tilgjengelige hjelpemidler for å kunne jobbe i en mest mulig behagelig arbeidsstilling. Skal du jobbe i knestående bør du bruke kneputer.

Arbeid over skulderhøyde

Arbeid med armene over skulderhøyde eller ut fra kroppen innebærer at skulderleddet og nakken jobber statisk i leddenes ytterstilling. Å jobbe langt fra kroppens senter eller i leddenes ytterstilling krever mer kraft og vil derfor være en større belastning for muskulaturen din. Dette kan gjøre at strukturene i skulder og nakke lettere kan bli slitne. Prøv derfor å utføre arbeidet så nær kroppen som mulig, ved for eksempel å stå på noe. Husk at å stå på et stødig underlag med plass til å bevege deg, gir større mulighet for å variere arbeidsstillinger, og du unngår unødvendig muskelbruk for å holde balansen. Bruk helst verktøy og hjelpemidler som er laget for å redusere behovet for å jobbe med hendene over skulderhøyde. Om du må jobbe med armene over skulderhøyde bør du sørge for mikropauser for muskler og ledd, ved at du regelmessig senker armene og beveger på skuldrene. Avlast samtidig hendene som holder i verktøyet. Bryt gjerne opp med andre arbeidsoppgaver.

Arbeid i fremoverbøyd stilling

Å jobbe i en fremoverbøyd stilling gir statisk belastning på ryggen. Vær bevisst på å rette deg opp og bevege deg med jevne mellomrom for å øke sirkulasjon og gi muskulaturen en pause. Dersom du kan flytte arbeidet høyere eller benytte forlengerskaft/hjelpemidler, vil du kunne jobbe i en mer oppreist stilling. Prøv å unngå å løfte når du står fremoverbøyd med samtidig vridning av ryggen. Mange opplever at ryggmuskulaturen da har lett for å krampe seg.

Arbeid med spade, krafse og rake

Mye av arbeidet som grunnarbeider gjøres ofte i en fremoverbøyd stilling hvor du samtidig vrir ryggen. Dette fører til økt spenning og gjentagende og statisk belastning for musklene i rygg, skulder og arm. Når musklene står i spenn og du gjør de samme bevegelsene over tid reduseres blodforsyningen, og musklene blir lett «sure». Det er derfor viktig å sørge for variasjon i arbeidsstillinger, bytte grep og å ta hyppige mikropauser hvor du beveger rygg, skuldre og armer for å bidra til god blodsirkulasjon. Har dere mulighet til å rotere på arbeidsoppgavene vil det gi en naturlig variasjon for kroppen. Bruk verktøy som er ment for oppgaven og materialet du skal jobbe med, det bør ha et godt grep og en lengde som gjør det mulig å jobbe i en mest mulig naturlig stilling. Det er svært individuelle forskjeller på hvor godt muskulaturen «tåler» statisk arbeid, og behovet for avbrekk vil derfor være individuelt.

Hjelpemiddelbasen

Søk i alle våre anbefalte hjelpemidler.

Samarbeidspartnere