Riggarbeider

For å ha et godt og langt yrkesliv som riggarbeider er det viktig at både du og arbeidsgiver tar noen forhåndsregler og jobber smart.

Arbeidsstillinger

Arbeid under knehøyde

Enkelte av arbeidsoppgavene som riggarbeider utfører foregår på bakken eller under knehøyde. Eksempler på slike arbeidsoppgaver kan være boring av rekkverk og sikring av dekkekanter og utsparinger. Arbeid på huk eller i knestående er en belastning for kneleddet og kan innebære mye statisk jobb for rygg- og beinmuskulatur. Press fra hardt underlag i knestående og spent muskulatur reduserer blodforsyningen til vevet. Tenk derfor mulighet for variasjon og legg opp arbeidet slik at du får beveget og strukket ut beina og beveget ryggen innimellom. Bruk kneputer og andre tilgjengelige hjelpemidler som gjør underlaget mykere (f.eks. isopor) for å redusere trykket på knærne og skape varierte arbeidsstillinger.

Arbeid over skulderhøyde 

En del av arbeidsoppgavene til en riggarbeider kan foregå med armene over skulderhøyde, slik som boring av hull i tak eller feste for oppheng av kabler/lyslenker.  Dette innebærer at skulderleddet og nakken jobber statisk i leddenes ytterstilling. Å jobbe langt fra kroppens senter eller i leddenes ytterstilling krever mer kraft og vil derfor være en større belastning for muskulaturen din. Dette kan gjøre at strukturene i skulder og nakke lettere kan bli slitne. Prøv derfor å utføre arbeidet så nær kroppen som mulig, ved for eksempel å stå på noe. Husk at å stå på et stødig underlag med plass til å bevege deg, gir større mulighet for å variere arbeidsstillinger, og du unngår unødvendig muskelbruk for å holde balansen. Bruk helst verktøy og hjelpemidler som er laget for å redusere behovet for å jobbe med hendene over skulderhøyde. Eksempler på aktuelle hjelpemidler kan være borestativ, lift, gardintrapp, eksternt skjelett etc. Om du må jobbe med armene over skulderhøyde bør du sørge for mikropauser for muskler og ledd, ved at du regelmessig senker armene og beveger på skuldrene. Avlast samtidig hendene som holder i verktøyet. Bryt gjerne opp med andre arbeidsoppgaver.

Arbeid i fremoverbøyd stilling

Å jobbe i en fremoverbøyd stilling gir statisk belastning på ryggen. Vær bevisst på å rette deg opp og bevege deg med jevne mellomrom for å øke sirkulasjon og gi muskulaturen en pause. Dersom du kan flytte arbeidet høyere eller benytte forlengerskaft/hjelpemidler, vil du kunne jobbe i en mer oppreist stilling. Prøv å unngå å løfte når du står fremoverbøyd med samtidig vridning av ryggen. Mange opplever at ryggmuskulaturen da har lett for å krampe seg.

Hjelpemiddelbasen

Søk i alle våre anbefalte hjelpemidler.

Samarbeidspartnere