Riggarbeider

For å ha et godt og langt yrkesliv som riggarbeider er det viktig at både du og arbeidsgiver tar noen forhåndsregler og jobber smart.

Ensformig arbeid

Gjentagende bevegelser/statisk arbeid

Muskler, sener og vev er avhengig av god blodforsyning, og trives derfor best når de kan jobbe med mest mulig variasjon. Som riggarbeider har du et yrke som gir store muligheter for variasjon, selv om noen arbeidsoppgaver vil innebære gjentagende bevegelser eller statisk belastning over tid. For eksempel vil retur av områdesikring og stabling av dette i stativ innebære gjentakende arbeid. Dette vil kunne gi økt belastning både på rygg og skuldre. Det er derfor viktig å sørge for variasjon i arbeidsstillinger og ta hyppige mikropauser, der du retter deg opp og beveger armene og skuldrene for å sørge for å bidra til god blodsirkulasjon. Det er individuelt hvor godt muskulaturen «tåler» statisk arbeid, og behovet for avbrekk vil derfor være ulikt.

Variasjon ved lav belastning

Å legge til rette for at kroppen kan jobbe med mest mulig bevegelse gjelder ikke bare ved tung belastning, men også ved arbeid som i utgangspunktet ikke er fysisk tungt. Muskulaturen er ikke beregnet for å jobbe statisk lenge av gangen, og det er derfor viktig med variasjon selv når belastningen er lav. Et godt tips kan være å ikke holde verktøyet i samme hånden hele tiden, men holde den i den andre hånden eller legge det fra deg når du ikke bruker det. Selv om verktøyet er lett av vekt, krever det statisk muskelkraft å holde grepet. Å slippe opp gir muskulaturen en mikropause slik at den er klar til bruk igjen når du trenger den. 

Hjelpemiddelbasen

Søk i alle våre anbefalte hjelpemidler.

Samarbeidspartnere