Knesmerter
Hva er knesmerter?
Det er vanlig å oppleve smerter i knærne. Noen knesmerter skyldes forandringer i brusken i kneleddet, men de fleste knesmerter skyldes hverken skader eller slitasje. Vi finner sjelden noen klar årsak til hvorfor smertene oppstår. Knesmerter går som regel over av seg selv, og selv om du kanskje må gjøre noen justeringer underveis, er det viktig at du ikke slutter å være i aktivitet mens smertene går seg til.
Hvordan forebygge knesmerter?
Arbeidsdagen kan innebære mye belastning på knærne. Å være bevisst på å jobbe smart og energiøkonomisk vil spare kroppen for unødvendig belastning og du kan jobbe mer effektivt. Selv om vi ikke helt klarer å unngå at smerter oppstår er det likevel mye du kan gjøre for å redusere risikoen.
Sørg for bevegelse
Muskulatur og ledd er ikke skapt for å jobbe statisk eller ensidig. For å forebygge kneplager er det viktig at du tenker variasjon og bevegelse, spesielt i arbeidsoppgaver som foregår på huk eller i knestående. Reis deg opp og beveg deg med jevne mellomrom, og bryt gjerne opp arbeidet med andre arbeidsoppgaver. Dette gir musklene avbrekk og legger forholdene til rette for god blodsirkulasjon. Det er også viktig å tenke variasjon når du går eller står mye i løpet av arbeidsdagen. Dette kan innebære å veksle på å sitte/stå, variere underlaget du står/går på, bruke hjelpemidler som reduserer behovet for statisk belastning eller være bevisst på å regelmessig bytte arbeidsstilling eller arbeidsteknikk.
Beskytt strukturer i kneet
Når du jobber i knestående er det viktig å beskytte strukturene i kneet med kneputer eller andre hjelpemidler. Det beste er å redusere tiden man bruker i knestående dersom dette er mulig. Sjekk ut om det finnes hjelpemidler som gjør at arbeidet kan utføres i en annen arbeidsstilling.
Bygg sterk muskulatur
Styrketrening av muskler rundt kneleddet brukes både som forebygging og behandling. En sterk muskulatur har god utholdenhet, vil bedre tåle belastningen den utsettes for og samtidig avlaste selve kneleddet når det belastes. En kombinasjon av styrketrening av lårmuskulatur, og aktiviteter hvor du er i variert bevegelse vil gi et godt utgangspunkt for god funksjon i knærne. Sjekk ut smart mosjon i arbeidslivet her.
Tips og råd ved knesmerter
Tilrettelegging av arbeidsdagen
Hvis du opplever smerter når du utfører de vanlige arbeidsoppgavene dine, bør du gjøre noen tiltak så tidlig som mulig. Er du tidlig ute, er det kanskje ikke så mye som skal til. Styrketrening på bein, eller gjøre ting på en litt annen måte for å variere belastningen på strukturer og muskulatur som er irritert kan være nok. Det kan være å:
- Redusere tiden du bruker i knestående eller på huk
- Ha en matte å stå på eller bytte sko to – tre ganger i løpet av arbeidsdagen
- Være bevisst på å regelmessig skifte arbeidsteknikk eller arbeidsstilling slik at du varierer belastningen på muskler og ledd, for eksempel ved å veksle på å sitte, stå og gå.
- Bruke hjelpemidler som reduserer belastningen eller behovet for statisk arbeid
Dersom smertene begrenser deg på jobb må du gå til leder så tidlig som mulig. Arbeidsgiver har ansvar for å tilrettelegge innenfor rammene på arbeidsplassen. For å få til gode løsninger for en periode er det viktig at du forteller hvordan smertene oppleves, hvordan de begrenser deg i arbeidshverdagen og forslag til tilpasninger.
Styrketrening
Selv om du har vondt er det det viktig at du fortsetter å være i aktivitet, slik at vev og strukturer ikke stivner og smertene forverres. Styrketrening er anbefalt både som forebygging og behandling av kneplager. Du finner tips til øvelser på smart mosjon i arbeidslivet. Dersom du har mye plager, eller ikke har noe erfaring med styrketrening er det lurt å få hjelp av en fysioterapeut i starten.
Smerter grunnet artrose
Hos noen kan smertene skyldes artroseforandringer i kneet. Artrose er forandringer i brusken og leddflatene, og kalles ofte slitasjegikt. Det er ingen klar sammenheng mellom belastning og artroseforandringer. Artrose kan oppleves som stivhet i knærne, ofte verst om morgenen. Det kan være vanskelig å belaste kneet i ytterstilling, som å klatre opp i førerhuset, eller å jobbe i stige. Det finnes ingen kur for artrose, men det finnes behandling som kan redusere smerten og ubehaget den forårsaker. Det viktigste tiltaket er regelmessig fysisk aktivitet, spesielt med fokus på å styrke lår- og beinmuskulatur. Aktivitet kan både være smertelindrende og forebygge nedsatt bevegelighet, styrke og funksjonsfall. Jo tidligere du starter med styrketrening, jo mer kan du være med å begrense sykdomsutviklingen.
Selv om det å jobbe i bygg- og anleggsbransjen ikke er årsaken til artroseforandringer, så kan smerter i kneet påvirke hvordan du fungerer i jobb. I perioder vil du kanskje derfor ha behov for tilrettelegging, eller finne nye måter å utføre arbeidet på.
Les gjerne mer om aktivitet med artrose her : https://aktivmedartrose.no/
Smerter etter traume/skade:
Smerter i kneet kan også skyldes skader av strukturer etter et traume. Dersom du får et traume mot kneet og får umiddelbare smerter, bør du få det undersøkt av helsepersonell. For å trene opp et skadet kne til å tåle like mye belastning igjen, er det hensiktsmessig å få hjelp av en fysioterapeut.
Generelle anbefalinger
- Vær i forkant! Tenk variasjon og gjør justeringer tidlig dersom du kjenner ubehag eller smerter
- Hold deg i aktivitet og bevegelse i den grad smertene tillater det
- Styrketrening kan være både forebyggende og smertelindrende
- Gå tidlig til leder om smertene hindrer deg på jobb
Når bør du kontakte lege?
- Ved akutte smerter, rødhet, varme eller hevelse
- Dersom smertene varer lenger enn 6 uker, eller hemmer deg mye i hverdagen og arbeidslivet bør du få smertene utredet av fysioterapeut, lege eller BHT.
- Dersom du får smerter etter et traume