Er alt stress skadelig for oss?

Life Improvement | 29. juni 2022

Om du søker på ordet stress, får du nesten 650 millioner treff på Google. Jobben er stress, barna er stress, fritiden er stress, og så er det så syyyykt stress å stå i kø for å komme seg til hytta i helga…

I dagliglivet brukes ordet stress i forbindelse med travelhet, tidsnød og mange ting på «to-do»-lista, og nesten utelukkende omtales det som noe belastende og negativt, og settes i forbindelse med sykdom og uhelse.

Hva er egentlig stress?

Stress er når kroppen utsettes for en belastning, hvor den fysiologisk klargjør seg for å gjennomføre oppgaven. Den setter oss i en modus som gjør oss skjerpet og klar for oppgaven vi skal gjennomføre. Dette kan for eksempel være før eksamen, i en konflikt på jobb, ved styrketrening eller rett og slett å forsøke å få logistikken i en travel hverdag til å gå opp.  Det er disse stressreaksjonene vi har gjort skumle. Det er dette vi ofte ber folk unngå, endre og redusere ved å være føre var.

Vi vet at det å stå med langvarige stressreaksjoner over tid kan påvirke helsa negativt. Det er ofte dette som mange av oss forbinder med stress. Men hvis vi tar oss litt tid til å tenke etter – hvordan hadde livet ditt sett ut uten stress? Uten impulser og mål, utfordringer og arbeidsoppgaver? Temmelig kjedelig, kanskje? Og i alle fall ikke et liv som stimulerer til læring, utvikling og økt mestring?

Hva sier forskningen?

Nyere forskning viser at vi med fordel kan endre måten vi ser og omtaler stress på. Kortvarig stress er noe vi vokser på, og som er med på å gi mening til tilværelsen. Og med mindre du tror stresset du utsettes for er farlig for deg, så er ikke stress farlig for helsa.  Studier fra Harvard University viser at de som oppgir å ha et høyt stressnivå, har 43% større sannsynlighet for å dø tidlig, sammenlignet med de med lavt stressnivå. MEN; dette gjelder kun de som hadde en oppfatning om at stresset de blir utsatt for er helsefarlig. Mennesker som rapporterer høyt nivå av stress i hverdagen, men som ikke knytter dette til fare for egen helse klarer seg fint. De klarer seg faktisk også bedre enn de som oppgir å ha relativt lite stress.

Med andre ord kan stress være helsefremmende for oss. Stress er sunt så lenge du opplever en viss kontroll i kaoset, og at du har en forventning om at ting går seg til.

Hvordan gjøre stress til noe positivt?

Vi trenger litt stress i livet, og det er ikke alltid lett (eller ønskelig) å luke bort alle ting som fyller hverdagen. Men hvordan kan du øve deg på å få en opplevelse av kontroll?

  • Ta deg tid til å stoppe og se om det er noe stress du ønsker å fjerne, og lag deg en god oversikt over tingene du skal gjøre. En visuell plan er ofte mindre kaotisk enn å gå å huske på alt hele tiden
  • Vær trygg på at kroppen fint tåler å ha det travelt i perioder

Og hva er egentlig det verste som kan skje om det er noe du ikke rekker?

Kanskje du også er interessert i

Life Improvement | 7. februar 2024

Vibrasjonsdempende teknologi

Vibrasjoner øker risikoen for vedvarende skader hos arbeidstakere. Ny teknologi kan redusere ekponeringen fra verktøy med 50-90%.

Les mer Pil

Life Improvement | 28. april 2023

Sett fokus på arbeidsmiljøet

Hver dag dør flere tusen mennesker av yrkesrelaterte skader rundt om i verden. FN har dedikert 28. april til dagen for sikkerhet og helse på arbeidsplassen, ...

Les mer Pil
verktøy bor

Life Improvement | 14. mars 2023

Hvordan redusere risiko ved vibrasjoner?

Arbeidstakere som er utsatt for vibrasjoner har en økt risiko for å utvikle plager og skader i muskler, skjelett og nerver. Noen av skadene er irreversible –...

Les mer Pil

Hjelpemiddelbasen

Søk i alle våre anbefalte hjelpemidler.

Samarbeidspartnere